Celohlávkový chmel se zbaví příměsí a nalisuje do válečků tvaru okrouhlých puků. Balí se do hliníkové folie v inertní atmosféře.
Lisovaný chmel Hlávkový
Touto nejjednodušší formou zpracování chmele se hlávky zbaví nežádoucí chmelové a cizí příměsi a dle potřeby se dosuší na požadovanou vlhkost. Chmel se pak zpracuje hydraulickými lisy do jutových balotů nebo hranolů o různé hmotnosti.
Chmelové granule TYP 90
Po očištění od chmelové i cizí příměsi se chmel suší na 7-8 % vlhkosti, poté se rozemele a lisuje do granulí o průměru 6 mm. Granule se plní do sáčků z hliníkové fólie, kde je vzduch nahrazen dusíkem nebo směsí dusíku a oxidu uhličitého. Hmotnost sáčků lze upravit dle vašich požadavků, nejčastěji však vyrábíme balení o 10 kg. Sáčky balíme do kartonů na palety.
Chmelové granule TYP 45
Stejně jako u granulí typu 90 se hlávky vyčistí a dosuší. Při teplotě –35°C se pak melou na prášek. Na vibračních sítech se oddělí lupulinová část od rostlinné. Opětovným smícháním částí v přesně stanoveném poměru vznikne koncentrovaný produkt s požadovaným obsahem alfa-hořkých kyselin. Skladuje se opět v inertní atmosféře v hliníkovém obalu.
Zdravá půda je základ, proto se do té naší poslední dekádu snažíme vracet živiny přirozenou cestou. Opouštíme zažité způsoby zemědělství, kdy se půda na podzim rozorá a živiny v zimě podlehnou mrazu, aby se pak musely na jaře uměle doplňovat.
Zavádění
Ve směru hodinových ručiček se na drát navinou dva nebo tři nejsilnější výhony chmele, zbývající se mechanicky otrhají. Co nejblíže výhonu se poté umístí chmelový vodící drát neboli štok, aby se po něm rostlina mohla pnout.
Růst
V průběhu června a července roste chmel po vodicím drátu. Mladá rostlina je náchylná k napadení škůdci, proto se ošetřuje proti mšicím, sviluškám a lalokonoscům, případně i proti peronospoře nebo padlí chmelovému.
Sklizeň
Začátkem srpna se první hlávky analyzují na obsah hořkých látek. Podle růstu se pak odhadne začátek sklizně. Ta většinou připadá na konec srpna a první polovinu září. Štoky se strhnou z chmelnice a na česačkách se z nich hlávky vytřídí.
Sušení
Chmel se suší v komorových nebo pásových sušárnách dokud neobsahuje okolo 10 % vlhkosti. Pak se lisuje do pěstitelských hranolů o váze 50-55 kg. Do 48 hodin se musí dopravit do klimatizovaného skladu, kde se uchovává při teplotě 2-4°C.
Zpracování
Chmel se podle poptávky zpracuje do lisovaných hranolů, chmelových puků, granulí 90 nebo 45. Před expedicí se uloží do klimatizovaného skladu.
Skladování
Všechny naše produkty, tzn. chmelové puky, granulovaný chmel, chmelový extrakt či sušené chmelové hlávky, jsou od okamžiku usušení chmele do expedice hotových výrobků skladovány při teplotě ±2°C, což zaručuje vysokou a konstantní kvalitu. Ve skladu uchováváme také vzorky všech partií pro případnou následnou kontrolu.
Skladování
Náš centrální klimatizovaný sklad pojme až 1 350 tun sušeného chmele. Všechny naše produkty, tzn. chmelové puky, granulovaný chmel, chmelový extrakt či sušené chmelové hlávky, jsou od okamžiku usušení chmele do expedice hotových výrobků skladovány při teplotě ±2°C, což zaručuje vysokou a konstantní kvalitu. Ve skladu uchováváme také vzorky všech partií pro případnou následnou kontrolu.
Chráněné označení původu
Název Žatecký chmel je ochrannou známkou registrovanou Úřadem průmyslového vlastnictví České republiky