Odrůdy

Saaz

Klonová selekce v původních porostech v Žatecké a Úštecké oblasti, je pěstován v devíti klonech.

Registrace

1942

Aroma

pravé, jemné, chmelové

Vegetační doba

122–128 dní

Chmelové pryskyřice

celkové pryskyřice (% hm.)

13–20

α-hořké kyseliny (% hm.)

2,5–4,0

β-hořké kyseliny (% hm.)

4,0–6,0

poměr α/β

0,6–0,9

kohumulon (% rel.)

23–26

kolupulon (% rel.)

39–43

Sládek

Výběr z hybridního potomstva odrůdy Northern Brewer a Žateckého poloraného červeňáku.

Registrace

1994

Aroma

jemné, chmelové

Vegetační doba

133–140 dní

Chmelové pryskyřice

celkové pryskyřice (% hm.)

17–24

α-hořké kyseliny (% hm.)

4,5–6,5

β-hořké kyseliny (% hm.)

4,0–6,5

poměr α/β

0,7–1,3

kohumulon (% rel.)

25–31

kolupulon (% rel.)

45–51

Premiant

Výběr z hybridního potomstva křížení inzuchtní linie Žateckého poloraného červeňáku a dalšího šlechtitelského materiálu.

Registrace

1996

Aroma

chmelové, příjemné

Vegetační doba

128–134 dní

Chmelové pryskyřice

celkové pryskyřice (% hm.)

19–25

α-hořké kyseliny (% hm.)

7,0–9,0

β-hořké kyseliny (% hm.)

3,5–5,5

poměr α/β

1,7–2,3

kohumulon (% rel.)

18–23

kolupulon (% rel.)

39–44

Kazbek

Výběr z potomstva hybridního materiálu kříženého s ruským planým chmelem.

Registrace

2008

Aroma

kořeněné, intenzivní citrusové

Vegetační doba

131–141 dní

Chmelové pryskyřice

celkové pryskyřice (% hm.)

17–22

α-hořké kyseliny (% hm.)

5,0–8,0

β-hořké kyseliny (% hm.)

4,0–6,0

poměr α/β

0,9–1,5

kohumulon (% rel.)

35–40

kolupulon (% rel.)

57–62

Saaz Late

Žatecký poloraný červeňák a další šlechtitelský materiál

Registrace

2010

Aroma

pravé, jemné, chmelové

Vegetační doba

128–135 dní

Chmelové pryskyřice

celkové pryskyřice (% hm.)

15–22

α-hořké kyseliny (% hm.)

3,5–6,0

β-hořké kyseliny (% hm.)

4,0–6,5

poměr α/β

0,8–1,0

kohumulon (% rel.)

20–25

kolupulon (% rel.)

39–43

Agnus

Výběr z hybridního potomstva odrůd Sládek, Bor, Žatecký poloraný červeňák, Northern Brewer, Fuggle a dalšího šlechtitelského materiálu.

Registrace

2001

Aroma

chmelové, silné, kořenité

Vegetační doba

132–138 dní

Chmelové pryskyřice

celkové pryskyřice (% hm.)

26–32

α-hořké kyseliny (% hm.)

9,0–12,0

β-hořké kyseliny (% hm.)

4,0–6,5

poměr α/β

1,9–2,6

kohumulon (% rel.)

29–38

kolupulon (% rel.)

51–59

Způsoby zpracování

Lisovaný chmel
Chmelové puky

Celohlávkový chmel se zbaví příměsí a nalisuje do válečků tvaru okrouhlých puků. Balí se do hliníkové folie v inertní atmosféře.

Lisovaný chmel
Hlávkový

Touto nejjednodušší formou zpracování chmele se hlávky zbaví nežádoucí chmelové a cizí příměsi a dle potřeby se dosuší na požadovanou vlhkost. Chmel se pak zpracuje hydraulickými lisy do jutových balotů nebo hranolů o různé hmotnosti.

Chmelové granule
TYP 90

Po očištění od chmelové i cizí příměsi se chmel suší na 7-8 % vlhkosti, poté se rozemele a lisuje do granulí o průměru 6 mm. Granule se plní do sáčků z hliníkové fólie, kde je vzduch nahrazen dusíkem nebo směsí dusíku a oxidu uhličitého. Hmotnost sáčků lze upravit dle vašich požadavků, nejčastěji však vyrábíme balení o 10 kg. Sáčky balíme do kartonů na palety.

Chmelové granule
TYP 45

Stejně jako u granulí typu 90 se hlávky vyčistí a dosuší. Při teplotě –35°C se pak melou na prášek. Na vibračních sítech se oddělí lupulinová část od rostlinné. Opětovným smícháním částí v přesně stanoveném poměru vznikne koncentrovaný produkt s požadovaným obsahem alfa-hořkých kyselin. Skladuje se opět v inertní atmosféře v hliníkovém obalu.

Sklizňová zpráva

Jak pěstujeme

Zdravá půda je základ, proto se do té naší poslední dekádu snažíme vracet živiny přirozenou cestou. Opouštíme zažité způsoby zemědělství, kdy se půda na podzim rozorá a živiny v zimě podlehnou mrazu, aby se pak musely na jaře uměle doplňovat.

Skladování

Náš centrální klimatizovaný sklad pojme až 1 350 tun sušeného chmele. Všechny naše produkty, tzn. chmelové puky, granulovaný chmel, chmelový extrakt či sušené chmelové hlávky, jsou od okamžiku usušení chmele do expedice hotových výrobků skladovány při teplotě ±2°C, což zaručuje vysokou a konstantní kvalitu. Ve skladu uchováváme také vzorky všech partií pro případnou následnou kontrolu.

Chráněné označení původu

Název Žatecký chmel je ochrannou známkou registrovanou Úřadem průmyslového vlastnictví České republiky

Košík
Categories

Saaz

Sládek

Premiant

Kazbek

Saaz Late

Agnus